Hoe vang je een bijenzwerm met een lokkast? Nog 5 tips!

een draaibaar vlieggat voor de zwerm lokkast is handig voor het vervoer

1. Hoe ver moet die lokkast hangen van mijn eigen bijenstand?

Om je eigen zwermen te vangen, dus zwermen die van je eigen bijenkasten afvliegen, plaats je best zwermlokkasten  op een afstand van 500 meter van je eigen bijenkasten. De nieuwe kolonie wil immers niet in voedselconcurrentie komen met de dochterkolonie.

Maar in de praktijk is dit niet altijd handig. En ook niet nodig! Want een lokkast werkt ook al prima op een korte afstand, van zelfs 50 meter. Dit maakt het vooral heel gemakkelijk omdat je regelmatig kan nakijken of je geen zwerm gevangen hebt.

2. Een draaibaar vlieggat

Oh! Zo gemakkelijk om de ‘swarm trap’ te vervoeren!

draaibaar vlieggat voor het afsluiten van de lok kast
Draaibaar vlieggat voor het afsluiten van de lokkast. Bron: Amazon

Wanneer je s’ avonds je zwermlokkast moet ophalen, dan stak ik eerst een prop in het vlieggat. Dat was in de hittegolf zomer wel lastig, omdat het nog steeds boven de 30°C was en in de zwerm lok kast geen verdere verluchtingsgaten zijn. Zo een draaibaar vlieggat lost dat probleem op, of toch deels.

Als de lokkast op de nieuwe lokatie staat, dan is het zinvol om het vlieggat niet onmiddellijk te openen. De bijen, licht nerveus door het transport willen naar buiten, maar deze bijen zijn verloren omdat ze zich niet hebben kunnen oriënteren. Dus pas een uur of 2 later openen is ideaal. Met een prop die heel de kast afsluit is de kans op oververhitting te groot.

3. Zwerm gevangen? Dit is de ideale plaats voor een zwermval

Wanneer een lokkast na 2 seizoenen geen zwerm gevangen heeft, dan zoek je best een nieuwe locatie. En een ideale plaats is waar net een zwerm geland is. Dus wanneer je het geluk hebt gehad om een zwerm te mogen vangen, dan leg je meteen uit dat de kans bestaat dat er ooit nog eens een zwerm zou kunnen komen… je weet wel, geuren en zo…

En vraag dan meteen of je volgend voorjaar een zwermlokkast in de tuin zou mogen plaatsen. Het toffe is dat je aan deze zwermlokkast absoluut geen werk hebt, omdat de eigenaren je meestal zelf opbellen met de blijde boodschap: “mijnheer, ik denk dat we prijs hebben…”

 

4. Hoe hang je zo’n zwermlokkast op?

handige manier om een zwermval op te hangen
handige manier om een zwermval op te hangen

 

Grant Gillard en Jason Chrisman brachten me op het idee om een heel eenvoudige ophanging te maken om zwermlokkasten te kunnen ophangen aan een afgezaagde tak van een boom of met een nagel.

5. Zwermlokstof

 De ideale geurlokmiddelen beschreef ik uitgebreid op deze pagina, maar ik ga het toegeven: Ik heb bij mijn eerste try outs het lokmiddel van Vita BeeHealth gebruikt.

zwermlokmiddel VitaBeeHealth
zwermlokmiddel VitaBeeHealth

Ik zorgde er wel voor dat het doekje zo verpakt was dat de geurlokstof traag wordt afgegeven, zodat een week later er nog steeds werking is. Toegegeven! Het werkt!

Date/time:
Categories: zwermlokkast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *