Hoe vang je een bijenzwerm met een lokkast? Nog 5 tips!

een draaibaar vlieggat voor de zwerm lokkast is handig voor het vervoer

1. Hoe ver moet die lokkast hangen van mijn eigen bijenstand?

Om je eigen zwermen te vangen, dus zwermen die van je eigen bijenkasten afvliegen, plaats je best zwermlokkasten  op een afstand van 500 meter van je eigen bijenkasten. De nieuwe kolonie wil immers niet in voedselconcurrentie komen met de dochterkolonie.

Maar in de praktijk is dit niet altijd handig. En ook niet nodig! Want een lokkast werkt ook al prima op een korte afstand, van zelfs 50 meter. Dit maakt het vooral heel gemakkelijk omdat je regelmatig kan nakijken of je geen zwerm gevangen hebt.

2. Een draaibaar vlieggat

Oh! Zo gemakkelijk om de ‘swarm trap’ te vervoeren!

draaibaar vlieggat voor het afsluiten van de lok kast
Draaibaar vlieggat voor het afsluiten van de lokkast. Bron: Amazon

Wanneer je s’ avonds je zwermlokkast moet ophalen, dan stak ik eerst een prop in het vlieggat. Dat was in de hittegolf zomer wel lastig, omdat het nog steeds boven de 30°C was en in de zwerm lok kast geen verdere verluchtingsgaten zijn. Zo een draaibaar vlieggat lost dat probleem op, of toch deels.

Als de lokkast op de nieuwe lokatie staat, dan is het zinvol om het vlieggat niet onmiddellijk te openen. De bijen, licht nerveus door het transport willen naar buiten, maar deze bijen zijn verloren omdat ze zich niet hebben kunnen oriënteren. Dus pas een uur of 2 later openen is ideaal. Met een prop die heel de kast afsluit is de kans op oververhitting te groot.

3. Zwerm gevangen? Dit is de ideale plaats voor een zwermval

Wanneer een lokkast na 2 seizoenen geen zwerm gevangen heeft, dan zoek je best een nieuwe locatie. En een ideale plaats is waar net een zwerm geland is. Dus wanneer je het geluk hebt gehad om een zwerm te mogen vangen, dan leg je meteen uit dat de kans bestaat dat er ooit nog eens een zwerm zou kunnen komen… je weet wel, geuren en zo…

En vraag dan meteen of je volgend voorjaar een zwermlokkast in de tuin zou mogen plaatsen. Het toffe is dat je aan deze zwermlokkast absoluut geen werk hebt, omdat de eigenaren je meestal zelf opbellen met de blijde boodschap: “mijnheer, ik denk dat we prijs hebben…”

 

4. Hoe hang je zo’n zwermlokkast op?

handige manier om een zwermval op te hangen
handige manier om een zwermval op te hangen

 

Grant Gillard en Jason Chrisman brachten me op het idee om een heel eenvoudige ophanging te maken om zwermlokkasten te kunnen ophangen aan een afgezaagde tak van een boom of met een nagel.

5. Zwermlokstof

 De ideale geurlokmiddelen beschreef ik uitgebreid op deze pagina, maar ik ga het toegeven: Ik heb bij mijn eerste try outs het lokmiddel van Vita BeeHealth gebruikt.

zwermlokmiddel VitaBeeHealth
zwermlokmiddel VitaBeeHealth

Ik zorgde er wel voor dat het doekje zo verpakt was dat de geurlokstof traag wordt afgegeven, zodat een week later er nog steeds werking is. Toegegeven! Het werkt!

 

Ontdek hier hoe de ideale zwermlokkast eruit ziet

Date/time:
Categories: zwermlokkast

11 Comments

 1. Heel weinig respectvol om schroeven in een boom te draaien!
  2 spanriemen rond de stam bevestigen stoel even efficiënt.
  En hiermee geef je het goede voorbeeld.
  Met dank.
  jan

  • Beste Jan,
   Dankjewel voor de reactie en meteen ook voor de tip!
   Je hebt helemaal gelijk. Alle volgende zwermlokkasten zullen opgehangen worden op een ‘boom-vriendelijke- manier’
   Pieter

   • Hoi Pieter,
    Ivm het bevestigen van de draagarm voor de zwermkasten heb ik een oplossing.
    Ik werk steeds in natuurreservaten in België en we hangen allerlei zaken op om iets mee te doen of te meten.

    Wij hangen de draagarm (zoals je jouwe op de foto 😉) op met een band gemaakt van EPDM dakfolie. Breedte is ongeveer een 20 a 30 cm naargelang het gewicht dat je er op wil zeten. De EPDM band schoef je dan overlaps vast op de verticale lat tegen de boom van de draagarm.
    Deze gaat en groeit ongeveer 7 jaar mee met de boom. Daarna band aanpassen.
    Bij ruwe schors zoals eik, dennenboom, populier, enz is enkel een band voldoende.
    Bij dunne schors soorten zoals beuk, linde en berk kan je best tss de band en de boom verticale latjes of blok plaatsen tss de band en de boom om de 20 cm. Zo heeft de sapstroom nog ruimte ivm afklemming zoals Henk aanhaalde.
    Hopelijk ben je er iets mee.
    Ik ga dit jaar door je site gelezen te hebben mijn eerst zwermkasten zetten
    Grts
    Kurt

    • Beste Kurt, dankjewel voor de tip! Zodra je een fotootje hebt, dan mag je die even doorsturen zodat ik die hier plaatsen bij je post. succes dit jaar! Pieter

  • Beste Jan en Pieter

   Wanneer je riemen gebruikt wurg je de boom. De sappen van de boom gaan namelijk langs de buitenkant van de boom naar boven. Het is de minder schadelijke variant van een snee rond de boom aan te brengen waardoor je deze dood…
   Bij een schroef duw je deze sap aders slechts uit elkaar en kan het sap nog steeds vrij naar boven vloeien. Dus dit is wel respectvol! Een specht die een holte in een boom maakt vermoord de boom ook niet.

   Henk

 2. Mag een zwermkast zomaar overal opgehangen worden? Ik had begrepen dat het niet toegestaan is zwermen van andere imkers te lokken, maar hoe weet je welke zwerm je lokt? Bron : veldwetwoek.

  • Beste Walter,

   het Veldwetboek is inderdaad heel duidelijk hierover. De artikels die van toepassing zijn op een rijtje.

   Art. 14. De eigenaar van een bijenzwerm heeft het recht er opnieuw bezit van te nemen, zolang hij niet opgehouden heeft hem te volgen of terug te vorderen.
   Anders behoort de zwerm toe aan de eerste bezitnemer en, bij gebreke van een eerste bezitnemer, aan hem die de eigendom of het genot heeft van de grond waarop de zwerm zich heeft neergezet.
   Art. 90 §6° Zij die een bijenzwerm, komend uit andermans bijenstal, op hun goed lokken, indien zij hem niet hebben teruggegeven binnen vierentwintig uren nadat hij van hen is teruggevorderd.

   Hoe interpreteren we dit?

  • 1. Natuurlijk is het niet de bedoeling om zo’n zwermlokkast op te hangen net naast een imker in de buurt zonder zijn medeweten. Dat spreekt voor zich. Mijn zwerm lokkasten bevinden zich ofwel in mijn tuin, ofwel in natuurgebieden, ofwel bij particulieren die ook een bijenzwerm in hun tuin hebben gehad en die graag hebben dat de volgende zwerm niet meer in de haag of spouw komt, maar dat die keurig in zo’n lokkast komt.
   2. Maar als er een bijenzwerm in mijn lokkast komt, en de eigenaar/vinder plaats er binnen de 24u een papiertje bij: “deze zwerm is van mij!“, dan is het wel degelijk de bedoeling dat de zwerm wordt teruggegeven. Nu voor alle duidelijkheid, dit is me nog nooit overkomen. Immers, een bijenzwerm hangt eerst een paar uur aan een tak vlakbij de kast, na een paar uur vertrekt die. En de afstand die ze overbruggen kan ettelijke kilometers zijn, dus het zal voor die eigenaar niet evident zijn om zo’n bijenzwerm te volgen…
  • Groetjes, pieter
   het hele veldwetboek achter deze link (veel leesplezier): link naar veldwetboek

 3. Ik heb een volk in een holle stroompaal zitten op ongeveer 8 meter hoog die ik graag in mijn kast wil lokken als zij gaan zwermen.
  Hoe ga ik het beste te werk ?

  Groet,

  Frank

  • Beste Frank,
   Als er een bijenkolonie in die paal zit en de winter is doorgekomen, dan denk ik dat die er nog vele jaren kan zitten! Er zal elk jaar vermoedelijk een zwerm tevoorschijn komen uit dat nest. Zorg ervoor dat er in de onmiddellijke omgeving (+/- 150 meter) een bijenkast klaar staat om deze zwerm op te vangen. Zorg ervoor dat deze bijenkast wat oude ramen heeft (geur) en dat ze zeker niet in de zon staat en liefst niet direct op de grond. Bijen hebben een onwaarschijnlijk sterk vermogen om een ideale nestplaats te vinden, dus als jij die voorziet, dan heb je zeker prijs! Volstaat dit als tip? Wel tof hoor, kan je me wat foto’s sturen als het zover is? groetjes, pieter
   Vroeger kon men een bijenvolk afjagen van een korf in een andere korf of kast door herhaaldelijk te tikken op de bijenkorf. Maar dat gaat natuurlijk niet met een stroompaal van 8 meter hoog.

 4. Ik heb op 2dagen een volk gelokt en ondertussen blijven ze al meer dan een maand,.. Maken ondertussen al honing enige wat ik gedaan had om te lokken was in elke kast pot honing gezet.. Zelf met dit slechte weer constante activiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *