Roofmijten tegen Varroa in bijenvolken

Eerst dit: alle eer aan Geert Steelant

Geert Steelant leerde het bijenhouden van zijn leermeester die de bijenkasten op de (bos)grond zette om ze te genezen. Door jarenlang testen en onderzoek, ontwikkelde hij een methode om de varroa te bestrijden met de roofmijt die als bestrijding wordt gebruikt tegen bloedluizen bij kippen… namelijk de Stratiolaelaps Scimitus, ook wel de Hypoaspis miles genoemd.

Meer lezen op zijn website: de lachende bijenkast. Ook HoneyBee Valley maakte een prachtige brochure over deze biologische bestrijdingsmethode.

Geert Steelant roofmijten tegen varroa
Geert Steelant – roofmijten tegen varroa

Roofmijten telen die op hun beurt varroamijten eten

Roofmijten tegen varroa – Canada

10 jaar geleden deden Canadese imkers al testen met de roofmijten met positieve resultaten. Alleen, de roofmijten stierven. Geert Steelant pikte de spreekwoordelijke draad op en (we spoelen 10 jaar door) werkte een methode uit waarbij de roofmijten overleven, samen met het bedrijf Triptomera, waar je roofmijten kan kopen.

Roofmijten gedijen goed en overleven zelfs in compost. Het sublieme van de ontdekkingen van Geert is dus dat de roofmijten in leven blijven, door een compostbak onder de bijenkast te plaatsen. Met een aantal subtiele aanpassingen kunnen de roofmijten in de bijenkast kruipen en zich te goed doen aan de aanwezige varroa mijten.

Compostbak en bodem plaatsen

Wat is de ideale omgeving voor een roofmijt in de compost?

Niet te droog: de mijten moeten een vochtigheid van 30% hebben, ze nemen het vocht op via haartjes. Vandaar de plaatsing van de compostbak op de grond. Indien nodig kunnen de roofmijten zelf het vocht opzoeken. Eventueel water geven
Niet te warm: Is het boven de 30°C dan zoeken de roofmijten verkoeling naar onderen.
Niet te nat: de roofmijt verdrinkt in plassen, water moet kunnen wegsijpelen
Niet te koud: De roofmijt sterft bij vriestemperaturen, dus zorg ervoor dat de compostbak ook genoeg isoleert (min. 2.5cm hout) en dat de roofmijten zich kunnen ingraven. Onder de 10°C wordt de roofmijt inactief, maar blijft wel leven.

Compost bak voor roofmijten

Plaats de compostbak op de grond. Maak eventueel de aarde wat los vooraleer je er compost in vult. Ik plaats de compostbak op 4 losse latten om het rottingsproces van het hout wat te vertragen. Deze losse latten kunnen dan na enkele jaren vervangen worden.

Vul de compostbak met goed verteerde compost die je zelf maakt of aankoopt. De compost moet tot helemaal bovenaan komen zodat het de bodem van de bijen raakt. Echte gezonde compost krioelt van het leven.

Plaats dan een aangepaste bodem op de compostbak. Merk op dat de compost de gaasbodem raakt. De verpakking met 5000 roofmijten (Stratiolaelaps Scimitus) wordt op de gaasbodem leeggemaakt. De roofmijten kunnen nu ofwel rechtstreeks naar boven naar de bijen, ofwel naar onder in de compost.

Compost vullen
bodem met roofmijten

De broedbak met bijen komt nu op de bodem. Dit is de finale opstelling en wijzigt niet meer.
Het enige wat er nu gebeurt is dat ik de compost regelmatig nakijk of die niet te droog is, dan giet er ik wat regenwater in. Ook verteert compost verder, dus regelmatig moet nieuwe compost bijgevoegd worden. De bodem wordt dan 15 cm verschoven waardoor compost terug kan worden bijgevuld.

Broedbak op bodem

Interview met Geert Steelant op Praktijkdag van HoneyBee Valley

Ontdek hier hoe je een compostbak en aangepaste bodem maakt.