Hoe maak je een compostbak en aangepaste bodem voor de inzet van roofmijten

compostbak en bodem voor Stratiolaelaps scimitus roofmijten

De compostbak komt onder de bodem

Als je roofmijten (Stratiolaelaps scimitus) wil inzetten als bestrijdingsmethode tegen varroamijten, dan is een onder-compostbak nodig waarin de roofmijten kunnen gedijen.

Met het hout van onbehandelde paletten maak ik 3 kaders.

De 3 kaders worden met behulp van latten aan de binnenkant aan mekaar geschroefd. De kanten van de onderbodem wordt zo minstens 2.5 cm dik, het minimum aan isolatie om de roofmijten tegen hitte en koude te beschermen. De onderbak moet stevig genoeg zijn om een bijenkast met volle honingzolders te kunen dragen. De bodem wordt enkele dagen gedrenkt in lijnzaadolie (van eerste koude persing). Dit beschermt het hout tegen rotting. Vooral de onderkant die op de grond komt te staan is erg gevoelig.

Geen varroabodem, maar roofmijtbodem

De gebruikelijke varroabodems kunnen niet meer gebruikt worden. De roofmijten kunnen immer moeilijk vanuit de compostbak over de traditionele bodems met schuiven en vliegplanken naar boven klimmen.

aangepaste bodem voor inzet roofmijten

De bodem die we gebruiken voor de inzet van de roofmijten is eenvoudiger dan de traditionele varroabodem. Een kader van 4 planken – ik heb hier toevallig tropisch hardhout gebruikt, maar alle andere houtsoorten voldoen ook- met in de voorste plank 3 vlieggaten van 22mm. De vlieggaten zijn schuin geboord dat het niet kan binnen regenen.

Aan de onderkant van de bodem komt een gaas, dat er voornamelijk voor gaat zorgen dat er geen muizen langs onder in het bijenvolk kunnen binnendringen en dat de bijen niet ontsnappen als de compostbak moet bijgevuld worden.

De bodem komt op de onderbak, die ondertussen tjokvol compost zit en de roofmijten worden losgelaten in de bodem. Onmiddellijk daarna komt het bijenvolk rechtstreeks op de bodem te staan.

Date/time:
Categories: natuurlijk imkeren

6 Comments

 1. hallo Pieter.
  het volk wordt op de roofmijtgaasbodem geplaatst.
  maar is er dan niet een open ruimte tussen de onderkant van het hoogsel en de gaasbodem ?
  door de invliegruimte .
  ik dacht dat die onderkant de compost moest raken of ben ik verkeerd en kruipen de roofmijten dan langs de zijkant omhoog naar de ramen ?
  ik zou met de roofmijten willen starten, maar zie het hele plaatje nog niet….

  groetes, bie.

  • Beste Bie,

   Ja, hoor, je hebt dat helemaal goed gezien! De broedbak komt op de bodem met gaas, en er is dus een tussenruimte. Dat is absoluut niet erg of storend. Remember, in een holle boom is er soms enkele meters ruimte onder de raten.
   De compost mag het gaas raken, maar compost zakt na een tijd. En inderdaad, de roofmijten kruipen langs de zijkant (ook) naar boven in de kast. Vandaar de noodzaak om eigen bodems te maken, omdat de gebruikelijke bodems teveel barrieres hebben (groeven voor de schuiflades enzo). Als er nog uitleg nodig is, laat het dan zeker weten !
   Groetjes en veel succes ! Pieter

 2. Beste Pieter,

  Bedankt en proficiat met jouw duidelijke website!
  Als ik naar jouw bodem kijk zie ik daar nog twee balkjes in liggen, ik veronderstel dat deze dienst doen als loopplank voor de bijen. Waarom een L-patroon en niet helemaal rond?

  Wat is de diepte van de bak en de afmetingen van jouw balkjes in de binnenkant?

  Bedankt voor de tips,
  Maxim

  • Beste Maxim,
   dankjewel voor de complimentjes!
   Nu, je gaat wellicht glimlachen met het antwoord voor dat L-patroon, maar dat was eenvoudig weg omdat ik nog een laatste restje rooster had liggen dat te klein was, en ik heb dat dan doen passen met 2 plankjes. Ik denk dat zo’n binnenloopplank niet nodig is, hoor, wanneer ik mijn volgende bodems maak, dan zorg ik dat de rooster gewoon helemaal rond is.

   De diepte van de bak is 25 cm, maar dit is gewoon toevallig omdat dit die bodems samenstel met planken van gevonden paletten. Dus als die plankjes toevallig 10 cm breed waren, dan was de diepte van de bak 30 cm geweest. 🙂 De dikte is ongeveer 2.4 cm. Dit is de dikte van 2 planken. De ene staan horizontal (3 ringen) de andere staan vertikaal om de 3 ringen bij elkaar te houden voor de stevigheid.
   Succes ermee en ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw bevindingen!
   Pieter

 3. Goedeavond
  Wat een mooi en duidelijk verhaal over het maken van een onderbak voor de roofmijt.
  Maar nu begrijp ik dat de compostbak bijgevuld moet worden, moet je dan de kist eraf tillen? En zou dit ook evt kunnen op een stenen ondergrond.
  Groetjes Natasja

  • Beste Natasja,
   De compostbak blijft inderdaad staan, het is de roofmijtbodem met kast erop die je verschuift om de compost terug aan te vullen.
   Als je wil werken met een stenen ondergrond, dan gaat dat zeker lukken voor 1 seizoen. Je hebt hierbij 1 nadeel dat de roofmijten bij heel lage temperaturen niet de grond in kunnen kruipen en misschien bevriezen. Hetzelfde geldt voor extreme droogte. Stel dat het heel droog wordt, dan zullen de roofmijten het vocht opzoeken onder de compost of zelfs de grond in. Bij een stenen ondergrond zal dat moeilijker zijn en zal je zelf alerter moeten zijn om regelmatig te bevochtigen. Maar er zijn imkers die ieder jaar opnieuw in het voorjaar nieuwe roofmijten in hun onderbakken of compostbakken loslaten omdat ze niet in de mogelijkheid zijn om de onderbakken op de volle grond te zetten (bijenhal, dak, terras,…). En dat werkt ook.
   Groetjes, pieter (en tof dat je het een duidelijk verhaal vindt!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *