zwermlokkast

  • DSC_4790-2-700x1053.jpg
  • DSC_4778-e1541273685892-700x1053.jpg
  • zwermlokkast-hoog-e1541273651518-700x933.jpg
  • zwermlokkast-vierkant-700x670.jpg

Project info

Waarom?

Met de zwermlokkast kan je bijenzwermen vangen als je niet thuis bent. Verschillende zwermen gaan ten onder omdat ze geen aangepaste woning hebben kunnen vinden voor de winter.

Waar hang je de zwermlokkast?

Ideaal voor de bijen is een holle boom, maar die zijn er helaas niet meer of bijna niet meer. Maar de bijen gaan wel zoeken naar dikke bomen, omdat daar de kans op een holte het grootst is, vandaar dat je de zwermlokkast best aan een dikke boom vasthangt, liefst aan de rand van een bos. We moeten er eerlijksgewijs wel bijzeggen dat er al verschillende bijenzwermen gevangen zijn in lokkasten die helemaal niet aan een boom hangen. Speurbijen bezitten de fantastische kennis en vaardigheid om heel efficiënt een groot gebied af te zoeken naar de beste plaats om de zwerm te vestigen. Als de nieuw gevonden nestplaats voldoet aan de belangrijkste criteria van plaats, lokatie, inhoud, vlieggat… dan is de kans groot dat je een nieuwe zwerm zal huisvesten

Waarom zwermen vangen? Ze zijn de beste volken…

Ten eerste heeft de zwerm de winter overleefd, dus het behoort tot de 80% beste bijenvolken (we hadden de laatste jaren bijensterfte rond 20%) en het feit dat het volk een zwerm heeft voortgebracht, dat wil automatisch zeggen dat het een sterk volk is. De kleinere volkjes die de winter uitkomen zullen pas eind augustus terug op volle sterkte zijn en zullen in die periode van het jaar geen zwerm meer voortbrengen.

…en ze hebben minder varroa..

Een zwerm heeft het volledige nest achtergelaten en begint helemaal opnieuw. Ze hebben alleen een hoeveelheid honing meegenomen in hun honingmaag om de volgende 3 dagen te kunnen overleven. Een zwerm die in een nieuwe woning aankomt, begint automatisch met het bouwen van waswafels, (dit maakt het de varroa mijten blijkbaar moeilijk omdat die genesteld zitten op de plaats waar de wasklieren zitten). Maar het is vooral de broedloze periode die ervoor zorgt dat de varroamijt zich niet kan voortplanten. Eerst en vooral zorgt de zwerm er al voor dat 65% van de mijten achtergelaten wordt in de oorspronkelijke nestplaats (1). (link naar het artikel hier) Ten tweede duurt het nog eens minstens 9 dagen vooraleer de eerste varroa mijt in een cel kan kruipen, waardoor er niet alleen bij de bijen een broedstop is, maar ook bij de varroa.

Meer lezen over lokkasten voor bijen:

De ideale zwermlokkast en zwermen die zwermlokkasten vinden.

(1) Rangel, J. & Seeley, T.D. Insect. Soc. (2012) 59: 453. https://doi.org/10.1007/s00040-012-0239-5