Timelapse van een zwerm die bijenkast intrekt

timelapse-youtube bijen lokken met zwerm lok kast

Hoe kiest een bijenzwerm een nieuwe woning? Een stappenplan…

Zodra je de lok kast hebt opgehangen…

Zodra de zwermlokkast in de lucht hangt, dan moet je bijna onmiddellijk bijen zien. Niet veel natuurlijk, af en toe eentje volstaat. Dit wil zeggen dat je bijenkast vindbaar is. Zie je geen bijen, overloop dan even alle criteria opnieuw om te kijken of je iets moet aanpassen (andere lokatie, uit de zon, aanbrengen geurlokmiddelen,…)

2 dagen voor de zwerm aankomt…

Het is ondertussen heel duidelijk dat enkele dagen voor de zwerm vertrekt, dat speurbijen volop nieuwe nestgelegenheden gaan opzoeken. Je kan dit gedrag duidelijk herkennen. Enkele bijen, zo’n 2 à 5, die rustig binnenvliegen, terug buitenkomen, het vlieggat inspecteren, de zijkanten langs buiten eens bekijken, terug binnenvliegen…

Duidelijk gedrag van bijen die op zoek zijn naar een nieuwe kast. Wanneer ik dit zie, dan weet ik dat er ergens in mijn omgeving een bijenvolk is dat eerstdaags gaat zwermen, als het natuurlijk zwermweer is. Blijft het regenachtig en koud, dan duurt dat wat langer.

2 uur voor de zwerm aankomt…

Hetzelfde verhaal als hierboven, alleen de intensiteit vergroot. Zie je zo’n 10 à 15 bijen die constant af en aan vliegen, dan hangt er al ergens aan een tak een zwerm die op zoek is naar een nieuwe holle boom, of bij gebrek hieraan een minder gewenste bijenkast, lokkorf, spouw, dak,… of iets anders. Het is dus de moment of even naar je bijen te gaan om te kijken of er een zwerm in de appelboom hangt.

Tot hiertoe kwamen de bijen altijd toe tussen 14u en 16u, en 1 keer heeft de zwerm beslist om een nachtje te rusten en de dag erop om 11uur af te komen.

En dan komt de zwerm eraan!

Met veel lawaai komt de zwerm eraan. Altijd heftig en indrukwekkend. De speurbijen tonen de andere bijen de weg, die landen op de kast en die stertselend de andere de weg wijzen. Het duurt een volledig uur vooraleer iedereen binnen is en zeker bij warm weer blijft een groot aantal buiten hangen.

Maar zodra de laatste binnen is, dan vliegen de eerste bijen al terug naar buiten die heel duidelijk hun eerste oriëntatievluchten beginnen maken. Het volk heeft zijn nieuwe huis en het leven van de zwerm kan opnieuw verder.

Date/time:
Categories: zwerm/zwermlokkast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *