De horizontale simplex bijenkast

Waarom de horizontale bijenkast?

Ik ben begonnen met imkeren met de in mijn regio gebruikelijke Simplex kasten. Al gauw kwam ik tot het inzicht dat de bijenkasten met verwisselbare raampjes en hoogsels eerder handig waren voor de imker dan dat ze goed waren voor de bijen. Toegegeven, we gaan de bijensterfte niet oplossen met de bijenwoningen alleen, maar ze spelen toch een grote rol.

Het allerliefste was ik overgestapt op holle boomstammen, maar tussen wil en daad stonden praktische bezwaren in de weg. Zo’n holle boom is nogal lastig te vinden, uithollen, verplaatsen… Mijn tweede keuze viel op het Warr√© kast type, maar het zou voor mij alleen onmogelijk zijn om een hoogsel langs onder toe te voegen op de plaatsen waar mijn bijenkasten staan.

horizontale simplex bijenkast

The Horizontal Hive van Fedor Lazutin

keeping bees with a smile fedor lazutin

Na het lezen van het boek ‘Keeping Bees With A Smile’ van Fedor Lazutin, een van de beste bijenboeken die ik gelezen heb, besliste ik om over te stappen op de horizontale bijenkast. Deze kast komt erg overeen met een holle boom en maakt het toch nog mogelijk om een surplus aan honing te oogsten en een ingreep in het volk te doen indien dat nodig zou zijn.

Voordelen van de horizontale bijenkast

  • de bovenkant lijkt op een top bar hive in die zin dat de raampjes tegen mekaar aansluiten (geen afkoeling door tocht boven de cluster)
  • heel weinig ingrepen nodig per jaar

…Maar er zijn nadelen

  • De bijen zijn toch niet helemaal vrij, want we ‘werken’ nog altijd met raampjes, allez, ramen.
  • incompatibiliteit met al mijn andere simplex bijenkasten

de Simplex Horizontale Bijenkast

Er staan schitterende plannen voor horizontale bijenkasten op de site van Leo Sharaskin. Ik heb de maten echter licht aangepast waardoor het grote raam van de horizontale bijenkast perfect past in 2 simplex hoogsels. Zo kan ik, mocht het nodig zijn, ramen verwisselen tussen de 2 kasten. Mijn bouwplannen vind je hier.

raam horizontale bijenkast