De horizontale bijenkast: Wat doe je in het eerste jaar?
Stap 1: breng een bijenvolk in de horizontale simplex bijenkast
Optie 1: vang een zwerm
Je maakt rond 1 mei de kast klaar door er 6 ramen in te hangen met waswafels. Het is helemaal niet nodig om de grote ramen helemaal van boven tot beneden te voorzien van waswafels. Ik geef ze om te starten 1 gewoon waswafel dat ik aan de bovenkant insmelt ter grootte van een regulier simplex raam. Dat is dus de helft van het raam. Dit zorgt ervoor dat de bijen in de juiste richting de waswafels uitbouwen. Verder voorzie je ook een afsluitblok die de ruimte volledig afsluit.
En dan is het wachten op een neerstrijkende zwerm of je hoopt dat er een zwerm in één van je lokkasten zit (voorzie dan wel dat de ramen van de lokkast passen in de horizontale simplex kast). Als je een zwerm hebt kunnen scheppen, dan schuif je de ramen uit elkaar en giet je voorzichtig de zwerm in de kast. Daarna schuif je de ramen voorzichtig toe. Er is heel veel ruimte onderaan de kast, waardoor de kans klein is dat je bijen plet. Druk het afsluitblok goed tegen de ramen.
Optie 2: maak een aflegger uit 1 van je andere volken
De ramen van de horizontale simplex kast zijn precies 2 keer zo diep als een gewoon simplex raam. Het past daarom perfect in een gewone simplex kast als je 2 broedbakken hebt. Je kan dus 2 lege ramen met waswafels inbrengen in het midden van een sterke kast (waardoor je dus 4 ramen moet verwijderen). De bijen zullen deze ramen in het voorjaar snel opbouwen en beleggen met eitjes. Ongeveer een maand later kan je deze 2 ramen overzetten in de horizontale kast. Zorg ervoor dat er zeker ééndagslarfjes aanwezig zijn zodat het volkje een nieuwe koningin kan aanmaken. Ook zal je extra bijen moeten voorzien omdat er een deel zal terugvliegen naar het hoofdvolk. Plaats deze ramen in positie 2 en 3. Op positie 1, 4, 5 en 6 voorzie je een ramen met waswafels.
Stap 2: Maak het volk klaar voor de winter
Het afsluitblok
Het sluitraam of sluitblok is geen raampje waartegen een triplex plaatje is geslagen. Het sluitblok moet heel nauw aansluiten waardoor de ruimte wel degelijk afgesloten is, zeker aan de bovenkant en aan de zijkant waardoor de bijen de mogelijkheid hebben om het klimaat en biotoop in hun eigen kast te regelen. De bijen zullen heel snel de kleine spleetjes dichtmaken met propolis.
Echter, helemaal onderaan voorzie je een opening van 1 bij 1 cm. Deze opening maakt het mogelijk om honing, suikerwater of suikerdeeg te voeren indien nodig.
Wintervoer toedienen indien nodig
Zorg ervoor dat je het precieze gewicht kent van de lege kast. Weeg daarom de bijenkast met een kofferweegschaal aan elke kant. Elk leeg raam weegt 250 gram. Zo kan je in de herfst inschatten hoeveel voer er in de kast aanwezig is. Het nieuwe volk moet in oktober 8 kg wintervoer hebben opgeslagen.
Maar ook in de zomer kan het bijvoeren van het jonge volk nuttig zijn om de bijen te helpen om de ramen op te bouwen. In deze kast is er geen voedergat aan de bovenkant van de kast. Maar het bijvoeren is geen probleem. Hetzelfde voederbakje dat gebruikt wordt om de gewone kasten te voeren, kan je nu ook gebruiken. Je zet dit voederbakje op 2 latjes van 2 cm dik in de grote ruimte waar nog geen ramen hangen. De bijen vinden de weg snel door de opening in het sluitblok. In de plaats van suikerwater in het voederbakje, kan je ook gewoon een pak suikerdeeg tegen deze opening leggen.
Stap 3: Laat het volk gewoon met rust
De bijenkast maar 1 keer geopend!
Het aangename aan deze bijenkast is dat de ruimte waar de bijen zitten niet meer geopend is sinds de zwerm gehuisvest is. Je kan zeker nog eens even snel kijken een maand erna om te controleren of de koningin aan de leg is. En het zijn vooral de bijen die hiervan genieten! En als je dan toch de bijenkast opent, dan blijven de bijen rustiger omdat niet meteen heel het dag boven hun hoofd wordt weggehaald. Bij de horizontale simplex bijenkast zijn de bijen daarom iets minder defensief als de kast wordt geopend.
Verder lezen?
Lees hier wat je verder onderneemt in het tweede jaar dat een bijenvolkje de horizontale simplex bijenkast ingepikt heeft. Of kijk even hier hoe je zo’n kast zelf maakt.