Oeps, al mijn volken op roofmijten zijn dood.

Zijn roofmijten wel effectief tegen de varroamijt?

Hieronder de tabel met het aantal volkjes dat ik op roofmijten had staan, en hoeveel er gestorven zijn.

Jaar aantal volken ingewinterd op roofmijten aantal volken gestorven
201910
202041
202144
tabel met wintersterfte cijfers van de volkjes op roofmijten

Zoals je kan zien ben ik in de voorbije maanden november en december alle 4 volken verloren die op de roofmijten stonden.

Bijen sterven door verschillende factoren

Nu, voor alle duidelijkheid, wanneer een bijenvolk sterft, dan is dat multifactorieel. Ik weet dat er op facebook ongelooflijk straffe imkers zijn die 200 km verder wonen en die van daaruit roepen dat ‘Varroa‘ de oorzaak is. Hartelijk dank alvast voor dit wetenschappelijk inzicht.

Terug naar mijn sterfte, het zou dus goed kunnen dat die sterfte veroorzaakt is door een 5de zwaar besmet volk die de 4 andere geïnfecteerd heeft. Misschien heeft de varroa wel de overhand genomen en daardoor pathogenen verspreid. Misschien waren de bijen al niet in optimale conditie voor ze op de roofmijten kwamen te staan. Misschien waren de aangekochte roofmijten al in belabberde conditie door te warm of te koud transport? Misschien had het klimaat een impact? Veel “misschiens” gewoonweg omdat ik moet toegeven dat ik het niet weet.

Ik heb namelijk de varroa niet meer geteld sinds mijn bijen op roofmijten staan, gewoonweg omdat ik niet handig genoeg ben op schuifjes te zagen waar papieren kunnen tussengeschoven worden.

En ik heb ook de roofmijten niet meer geteld, gewoonweg omdat die compost krioelt van de kriebelbeestjes (zelfs schorpioenen!), waardoor ik niet goed kon tellen of er nog roofmijten waren. Misschien waren er veel mijten, maar ook genoeg eten in de compost waardoor de mijten niet de moeite moeste nemen om naar varroa’s te gaan zoeken omdat ze in compost een rijkelijk buffet hadden klaarstaan. Enkele imkers hadden me aangeraden om mijn eigen compost te vervangen door gestoomde compost waar geen leven inzit, waardoor de varroa’s wel genoodzaakt zijn tussen de bijen naar eten te zoeken.

maar voorlopig verlaat ik het spoor van de roofmijten

Het experiment met de roofmijten heeft voor mij niet gewerkt. Maar ik wil zeker niemand ontmoedigen om dit spoor te verder te ontwikkelen. Misschien werkt het goed in combinatie met een andere kasttype? Zo heb ik geen wintersterfte in mijn horizontale bijenkasten, maar wel in de simplex kasten, dus ik ga verder experimenteren met behuizingen die de bijen gezonder maken.

houten dak met aluminium folie
horizontale bijenkast


Date/time:
Categories: natuurlijk imkeren

4 Comments

  1. Beste,

    De grote fout die gemaakt wordt is dat men geen controle doet. Werken met roofmijten vraagt iedere maand een controle. Zowel naar de roofmijten toe en de la atuurlijke varroamijten val in de kast.
    Grtjs
    Geert

    • Het verhaal van de roofmijten werkt niet. De grote promoter is die van de lachende bijenkast. Vele jonge imkers hebben dat toegepast, maar ook al snel tot de bevinding gekomen dat ‘t niet werkt.
      Ieder voorjaar doe ik een oproep naar imker met hun bevindingen. Maar daar krijg ik nooit een antwoord op. Er is ook geen enkele onderbouwde studie die dit onderbouwd.

  2. Beste imkers,
    Mijn volk dat 2 jaar heeft gestaan op gestoomde compost was plotseling eind september verdwenen ondanks de roofmijt die ik elk jaar in de compost strooide. De bijen zagen de laatste keer dat ik keek er goed uit en een mooie opslag van honing stuifmeel en laatste broed voor de winter
    De vermoedelijke oorzaak is dat ik kort er voor een aanvulling heb gedaan op mijn ingeklonken compost met POTGROND uit de winkel. Deze potgrond is versneld gaan verteren door het roeren. Verteren geeft gassen waar bijen vermoedelijk niet blij van worden. Nu vul ik alleen nog maar aan met grond uit de tuin doorgewerkt met aanwezige compost in de opstelling. Nu ervaren of dit beter gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *