Pseudoschorpioenen in mijn bijenkasten!

pseudoschorpioen in bijenkasten

Is het de boekenschorpioen?

Er zitten wel meerdere vreemde snuiters in en onder mijn bijenkasten, zeker de bijenkasten die op de compostbakken staan. Het krioelt er werkelijk van de organismen die goed gedijen in de compost onder de bijenvolken waar hopelijk ook de roofmijten  goed ontwikkelen. Maar plots kwam deze pseudoschorpioen voorbijwandelen. Ik nam er snel een foto van en beschouwde het als een eenmalig verschijnsel.

Maar in de weken erna vond ik meerdere exemplaren, telkens tussen de afdekplaat en het deksel. Mmmmh, interessant.

 

Is het de boekenschorpioen waarvan geweten is dat ze jagen op varroa?

De laatste jaren is er veel geschreven over de boekenschorpioenen, Chelifer Cancroides. En vooral de onderzoeken van Torben Schiffer (kijk op deze pagina van zijn website)

Hij maakte zelfs indrukwekkende beelden van boekenschorpioenen die varroamijten aanvallen. Deze pseudoschorpioenen kregen hun naam door het feit dat ze zelfs in boeken terug te vinden zijn, waar ze jagen op boekenluizen.

Geen boekenschorpioen, maar een Pselaphochernes scorpioides

 

Ik ben blijkbaar niet de eerste imker die verkeerdelijk denkt dat hij boekenschorpioenen in zijn/haar bijenkasten heeft aangetroffen. Ook pseudoschorpioenen specialist Piet van Dugteren vond de schitterende spinachtigen in en onder zijn bijenkasten en stelde vast dat het Pselaphochernes Scorpioides waren, een van de 3000 andere soorten van de pseudoschorpioenen.

 

Dus pseudoschorpioenen bestellen ter bestrijding van varroa mijten?

Het goede nieuws is dat Piet heeft vastgesteld dat ze ook varroamijten eten, maar dat is niet het enige op het menu. Ze eten ook (nimfen van) roofmijten (helaba), springstaartjes, larven van wasmotten, kever larfjes, kortweg, al die organismen die in de bijenkasten of in de compostbakken eronder aanwezig zijn.

Het tweede goede nieuws is dat dit eigenlijk wil zeggen dat het klimaat in en onder de bijenkasten ideaal is om andere organismen dan die roofmijten te laten gedijen. Het is al vastgesteld dat bijen in holle bomen met tal van andere dieren in symbiose samenleven, dus dat er naast roofmijten nog andere  zouden zijn, dat is geen verrassing. De wetenschappers zijn het blijkbaar wel met elkaar eens dat het inzetten van pseudoschorpioenen om acuut varroa te bestrijden in een gewone bijenkast niet veel zin heeft, daar de bestrijders niet kunnen overleven in de traditionele bijenkasten.

 

Nog steeds geboeid? Verder lezen kan op andere en serieuzere websites:

 

  • De schitterende samenvatting die Brigitte Martens maakte over de Pseudoschorpioenen van Torben Schiffer.
  • Het boek The Biology of Pseudoscorpions door Peter Weygoldt: op Amazon.
  • De website van Piet van Dugteren (je hebt een browser met flash nodig) vind je hier.

 

 

2 Comments

  1. Dag Pieter! Weeral een mooie blog. Ik heb ook al pseudoschorpioenen gevonden tussen de dekplank en bij controle van de compost op roofmijten. Ik hoop ook dat ze een bijdrage leveren bij het bestrijden van de varroa. Ook merk ik veel grooming op bij de bijen onderling. Zoals de chimpansees mekaar luizen, luizen de bijen mekaar ook. Soms met 3 op 1 bij. Ik hoop dat dit gedrag iets ‘opbrengt’.
    pseudoschorpioen uit compost Bert Michielsen

    • Hoi Bert, als ik naar die foto kijk van die pseudoschorpioen, dan lijkt die toch heel erg op diegene die ik getrokken heb! Zou het dezelfde zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *