Katrien

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren dat we met het hele gezin ons eerste bijenvolk gingen ophalen. Toch wel eens iets anders dan een poes gaan ophalen uit het asiel :-). We waren met zijn allen dolenthousiast, alhoewel, toegegeven, ook een tikkeltje bezorgd dat die bijtjes nu niet in onze auto rond onze oren zouden vliegen.

Gelukkig is dat niet gebeurd, en stelden we vast, naarmate de volkeren in onze tuin zich uitbreidden tot wel 10 volkeren, dat de bijen bijzonder vriendelijk waren. Zo vriendelijk, dat de kinderen in de klas op school hen steevast mee vermeldden bij ons rijtje huisdieren. Hetgeen tot gevolg had dat we sindsdien met regelmaat wel eens een klas op bezoek krijgen om meer uitleg te krijgen over deze wonderlijke dieren. Graag begeleid ik op dat ogenblik de kinderen tijdens hun bezoek.

De bijen hebben me niet enkel verrast met hun vriendelijke aanwezigheid in onze tuin, maar zijn voor mij ook een bron van plezier doordat ik als hobby-fotograaf hun schoonheid kan vastleggen. Je kan me altijd wel ergens in de tuin terugvinden terwijl ik foto’s neem van bijen in actie. Het resultaat van deze foto’s kan je terugvinden op deze website. Maar ook op de website van Honeybee Valley, waarin sommige van mijn foto’s over specifieke bijenplanten werden opgenomen. En dit jaar, werd mijn foto over het toekomen van een zwerm in de bijenzwerm-lokkast, bijvoorbeeld geselecteerd voor de jaarkalender 2019 van VITA bee health.

En daarnaast waardeer ik de bijen ook enorm voor hetgeen zij ons ook schenken: vooral hun honing, en de propolis. Beide producten oogsten we telkens met mate, zodat de bijen minimaal in hun natuurlijke huishouding gestoord worden. Maar die oogst proberen we wel optimaal te gebruiken. Als herboriste gebruik ik de honing bijvoorbeeld voor het maken van honingzalf, die  gekend is voor zijn antibacteriële en  wondhelende werking. En verder is ook propolistinctuur één van onze vaste bereidingen geworden, als middeltje tegen keelpijn, en ook ter bevordering van het immuunsysteem.

Tenslotte helpen de bijen mij ook om mijn creatieve kant naar boven te halen. Nadat ik een cursus Vedic Art had gevolgd, kreeg ik als idee om voortaan ook de bijenkasten wat op te vrolijken met een likje verf. Bijen herkennen hun eigen bijenkorf o.a. aan de hand van de unieke kleuren aan de vliegingang. Ik besloot dus om het voor hen nog een beetje makkelijker te maken om hun bijenkorf terug te vinden door ze elk een uniek kleurenpatroon te geven.