Pieter

Toen een kleine 15 jaar geleden de bijen steeds meer in de actualiteit kwamen met de noodkreet dat het niet zo goed met hen ging, en er zoveel bijensterfte was, kriebelde het bij mij om mijn eigen steentje bij te dragen om de bijen te steunen.

Ik schreef me in voor een  cursus imkeren bij de vereniging IFANG in Brasschaat, en geraakte helemaal gefascineerd door de wijze waarop bijen leven. Het werd mijn uitdaging om erachter te komen hoe ik op een natuurlijke manier bijen kon houden die niet meer zo snel getroffen zouden worden door ziektes.

Ik informeerde me op verschillende manieren. o.a. door verder opleiding te volgen, en zo verder inzicht te krijgen in de wereld van de bijen en het imkeren. Een opleiding tot koninginnenteler, en ook honingkeurmeester volgden elkaar op. Daarnaast begon ik allerlei informatie op te zoeken via het internet, via boeken over natuurlijk imkeren, en via verenigingen in binnen -en buitenland die met natuurlijk imkeren bezig zijn.

‘Keeping bees with a smile’, van Fedor Lazutin, is zo een boek dat me erg heeft geïnspireerd. Maar ook artikels uit het tijdschrift ‘Welsh beekeeper’, alsook ‘Natural Bee Husbandry‘, kunnen me wel bekoren. In België volg ik de activiteiten van de vereniging van de ZwarteBij.org met veel interesse. En verleen ik graag mijn medewerking aan Honeybee Valley, die regelmatig beroep doen op imkers om verder onderzoek naar de bijenziektes mogelijk te maken.

In mijn vrije tijd geef ik ook graag mijn kennis over het houden van bijen door. Dit doe ik onder andere door peter te worden van nieuwe imkers die bij IFANG afstuderen. Daarnaast geef ik les in ‘imkermateriaal’ en ‘bijenziektes’ bij imkerverenigingen in Vlaanderen die nieuwe imkers opleiden. Graag inspireer ik ook andere imkers als spreker op de maandvergaderingen van de verschillende imkerverenigingen over hoe je in 10 stappen kan overstappen naar imkeren zonder te behandelen.

En ondertussen bouw ik hier en daar een website voor verenigingen met een vzw budget.