Bijen met stuifmeel aan de poten: de lokkast huist een bijenvolk met een leggende koningin

Speurbijen ontdekten de lokkast met geurlokmiddel

Deze lokkast was 3 weken geleden ontdekt door speurbijen die op zoek zijn naar een nieuwe nestgelegenheid. De bruine kleur rond het vlieggat is een mengsel van propolis en bijenwas dat werkt als een geurlokmiddel. Los 100gr afgeschraapte propolis op in alcohol en laat 2 maanden staan. Regelmatig schudden. Na 2 maanden giet je de alcohol over door een zift. Hetgeen in de zift overblijft is een mengsel van resterende propolis, was en alle andere substanties van de bijenkast. Dit heeft een hele sterke en typische bijenkastgeur. Ideaal om achteraf te gebruiken als lokmiddel.

3 weken later: Er zit een zwerm in de lokkast

Deze lokkast is nogal moeilijk bereikbaar, daarom pas een controle na 3 weken later. En, wat blijkt? Er komen  talrijke bijen binnenvliegen met stuifmeel aan de poten! Dit wil zeggen dat

Stuifmeel aan de poten
Stuifmeel aan de poten: de koningin is aan de leg!

er ondertussen een zwerm in de lokkast is genesteld. De koningin is ondertussen op bruidsvlucht gegaan en heeft haar eerste eitjes gelegd. Deze eitjes komen na 3 dagen uit en de larfjes hebben voedsel nodig… stuifmeel.

De aanvliegende bijen met stuifmeelklompjes aan de poten zijn dus een bewijs dat er een koningin aanwezig is die eitjes legt. Welkom, bijenzwerm!

In de zwermlokkast was 1 uitgebouwd donker broedraam geplaatst en ook 1 uitgebouwd geslingerd honingraam. De koningin kon dus onmiddellijk aan de leg gaan. Hopelijk vinden de bijen genoeg voedsel om de winter door te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *