Stap 11: Reis niet met je bijen

reizen met bijenkasten naar koolzaad

Ooit een holle boom met bijen zien rijden naar een koolzaadveld?

Nee, toch? Waarom zouden we dat dan doen met onze bijenkasten?

Nog even terug: Varroamijten kunnen zelf niet vliegen. Dus gebruiken ze een lift om van kast naar kast te vliegen. En dat zijn dan vooral de darren die vrijelijk worden binnengelaten in andere bijenkasten. Niet onlogisch, want door het feit dat de darren zich zelf ook verspreiden, is er meer kans op genetische variatie wanneer de koningin op bruidsvlucht gaat. Maar de werksters zelf ook vergissen zich al eens van vliegplank wanneer ze zwaarbeladen en uitgeput naar huis vliegen.

“De varroamijt zal onze contreien bereiken in 2026”

In 1978 werden de eerste varroamijten gesignaleerd in Oost-Europa. Gezien de darren slechts enkele kilometers ver vliegen (door drifting), werd toen voorspeld dat de varroamijt tegen 2026 in België zou aankomen.

Echter, dat was zonder de imker gerekend! Imkers vervoeren jaarlijks een enorm aantal bijenkasten heen en weer naar de zogenoemde drachtgebieden. Meestal bloeiende koolzaad en fruitboomgaarden. En wanneer die verschillende bijenkasten daar netjes op een rijtje staan, dan vindt daar een massale verspreiding van de varroa mijten plaats tussen de verschillende bijenkasten. Met natuurlijk wederom de verspreiding van alle virussen die de varroa met zich meedraagt. De varroamijt bereikt ons in 1984, een pak sneller dan voorspeld.

Reizen met de bijen is virussen verspreiden

Mocht u er nog aan twijfelen. De imker veroorzaakt dus het probleem.  Een imker die met een volle honingzolder koolzaadhoning thuiskomt, die krijgt er gratis een hele cocktail aan pathogenen bij. De bijen moeten een manier vinden om met de mijt te kunnen samenleven. We zijn de illusie al rijker dat de varroa ooit terug uit ons leven zal verdwijnen. Maar dat samenleven kan niet gebeuren als er elk jaar een nieuw lading mijten wordt binnengevlogen met elk een andere lading ziektes. Bovendien willen honingbijen niet op een rijtje staan voor een veld eenzijdige voeding. Bijen kiezen er zelf voor om verspreid te staan omdat dat juist de kans op verspreiding van varroa verminderd. Bijen kasten die op 100 meter van elkaar staan, hebben veel minder mijten dan bijenkasten die dicht bij elkaar staan (zegt deze studie).

Dus, naast de 10 stappen om te komen tot het houden van bijen zonder te behandelen, zijn er ook een aantal stappen die je vooral niet moet doen. Reizen met bijen is er 1 van.

Date/time:
Categories: natuurlijk imkeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *