Bijen vinden zwermlokkast (en vinden die prima!)

De speurbijen zoeken naar een geschikte holte

In de 24 uur voor dat deze zwerm recht in de zwermlokkast is gevlogen, dan is er veel activiteit aan het vlieggat van de lokkast. Verschillende bijen inspecteren de kast langs binnen en langs buiten. Daarbij vliegen ze telkens af en aan vanuit dezelfde richting. Dit is het signaal dat er ergens een zwerm hangt, meestal aan een tak van een boom. En dat de verschillende speurbijen de andere bijen overtuigen dat ze de perfecte nestplaats gevonden hebben.

Wanneer je ongeveer 10 tot 15 bijen tegelijkertijd in de zwermlokkast ziet, dan komt de zwerm er binnen afzienbare tijd aan. Dat wil zeggen dat er overeenstemming bereikt is tussen de verschillende werksters in de zwerm.

En dan komt de zwerm aangevlogen…

Bij het bovenstaande filmpje waren we erbij als de zwerm kwam aanvliegen. Duizenden bijen (toegegeven, ik heb ze niet geteld) vliegen één voor één de nieuwe bijenkast binnen. Het was een hete dag en een groot deel van de bijen verkoos om geruime tijd onder de bijenkast de blijven zitten.

’s Avonds heb ik de ramen één voor één overgezet in een gewone bijenkast. De bijen die rondvlogen vonden het nieuwe vlieggat door de stertselende bijen. En de dag erop werd de zwermlokkast terug opgehangen om een eventuele nazwerm te kunnen huisvesten. Inderdaad, mijn ervaring leert dat grote volken soms 2 zwermen voortbrengen, 1 met de oude koningin en een 2de met een jonge onbevruchte koningin.

Beste boek over bijenzwermen?

Honeybee Democracy, Thomas D. Seeley, Princeton University Press.

Date/time:
Categories: zwerm/zwermlokkast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *