Verschil tussen bij, wesp en hommel

Bij op lavendel - Katrien Berckmoes

Bijennest of bijenzwerm of hommelnest of wespennest

In de maanden mei, juni en juli planten verschillende insecten zich voort, waaronder de bijen.

In deze maanden wordt de brandweer ook regelmatig gecontacteerd met de melding dat er een wespennest in de tuin hangt, maar eens ter plaatse blijkt het niet om wespen, maar om bijen of hommels te gaan. Bijen en hommels zijn dan weer bedreigde diersoorten (meestal toch), die dus niet worden verwijderd, noch vernietigd.

Vandaar dat imkers worden gecontacteerd met de vraag of het mogelijk is om de bijen te komen verwijderen. Nu voor alle duidelijkheid, imkers houden honingbijen. Maar er bestaan nog honderden andere soorten bijen in Vlaanderen, waarvan de meeste soorten solitaire bijen zijn.

Zo kan het zijn dat je zandbijen of metselbijen in je tuin hebt. Ze graven verschillende gangetjes in het zand of in holletjes, waarin ze zich voortplanten. Geen nood, ze doen geen kwaad, en over een paar dagen kunnen ze al weer weg zijn. Gevaarlijk zijn ze absoluut niet.

Bijen in nestkastje of vogelhuisje?

Of het kan zijn dat je een hommelnestje hebt. Een hommelnestje is niet echt handig, zeker niet als ze vlak bij de deur of bij het raam zitten. Hommelnestjes kan je ook wel eens aantreffen in een vogelhuisje. Veel kan je er niet aan doen… een paar weken wachten en de lieve harige beestjes zijn weer weg.  Ook hommels zijn niet gevaarlijk.

Zitten de bijen in een nestkastje, dan zijn het zeker geen honingbijen. Laat de diertjes, waarschijnlijk kleine hommeltjes, gewoon zitten, een paar weken later zijn die weer vertrokken.

Als je met een echte bijenzwerm te maken hebt, dan contacteer je best een imker. Het gaat hier dan wel over een zwerm met duizenden bijen.

Bijennest op wingerd of klimop?

Heb je wingerd of klimop in je tuin, tja,  dan kan je er niet omheen dat deze helemaal onder de insekten zit als de planten in bloei staan. En in het geval van de klimop is dit zelfs in oktober, wanneer alle andere planten uitgebloeid zijn. Wederom, geen nood, gewoon enkele dagen wachten en ze zijn zo weer weg.

Bijennest in de grond

Ja, klopt! In de winkel vind je leuke bijenhotels, maar de meerderheid van de bijen plant zich voort onder de grond. Als je een nestje bijen hebt ontdekt in de grond, dan zijn dat meestal hommeltjes. Het beste wat je kan doen, is dat je die gewoon nog een paar weken laat zitten en dan zijn ze weg. Ze zijn niet gevaarlijk, steken niet, maar hebben liefst dat je met de grasmaaier niet te dichtbij komt. De trillingen maakt ze wat lastig.

Wespennest

Een wespennest kan je herkennen aan een bol, zoals je kan zien op de foto hiernaast. Wespennesten zitten anders ook gewoon in de grond, een hoop bladeren, in de composthoop, onder het dak… Kortweg, elke plaats waar ze hun nest kunnen opbouwen.
Wil je een wespennest laten verwijderen, dan verwittig je best de brandweer. Dit kan meestal online.

Wespennest in haag
Wespennest in haag
Date/time:
Categories: bijennest gevonden

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *