Carnica, Buckfast of de Zwarte bij?
In de regio waar ik mijn bijen heb, wordt overwegend met het Carnica ras geïmkerd. Mijn eerste bijenvolkjes waren dus ook afleggertjes van Carnica bijen. Het aantal imkers in mijn omgeving dat Buckfast bijen heeft, is op 1 hand te tellen, dus ik vond het niet heel zinvol om als enige met Buckfast bijen te beginnen, vooral omdat ik vermeerder door afleggers te maken.
“Carnica bijen zijn vooral goed omdat die in het voorjaar heel snel een groot broednest opbouwt”, werd mij verteld. Waarom ze dan een zin later vertelden dat ze aan broedbeperking deden, dat was me een raadsel…
Veel gelijkenissen tussen mijn survivors en zwarte bijen
Uit nieuwsgierigheid een zwarte koningin
Ik wou uit eigen ervaring vaststellen wat nu de verschillen waren tussen zwarte bijen en Carnica bijen. Dus ik voorzag me van een zwarte koningin, wat op zich niet makkelijk was, daar de vraag groter was dan het aanbod. Bovendien is het bij enkele online aanbieders van zwarte bijen niet helemaal duidelijk hoe zwart ze nu eigenlijk zijn. Ik bracht de koningin in in een bijenvolk dat moerloos was gemaakt.
1 jaar later
Een jaar later, nadat alle oorspronkelijke bijen van de vorige koningin gestorven waren, kwam ik tot de opmerkelijke vaststelling dat de zwarte bijen gelijkaardig gedrag vertoonden als een andere bijenkolonie op dezelfde stand, namelijk een kolonie ‘survivors‘ die al 3 jaar geen behandeling hadden gekregen en toch nog floreerden.
Wat was dan het typische gedrag van beide kolonies?
- beide vlogen uit bij lagere temperaturen, i.e. vanaf 9 à 10 °C
- beide vlogen uit bij lichte regen
- beide volken waren licht geïrriteerd bij het openen van het deksel, niet zo zachtaardig dus
- allebei een enorme voorkeur om heel het nest vol te plakken met propolis
- in beide kasten merkte ik op dat er op 25 oktober gewoonweg geen broed meer aanwezig was. De koningin was niet alleen al gestopt met leggen, het broed was ook al uitgekomen.
- de broednesten waren over het algemeen eerder klein, zelfs in het voorjaar
- het wintervoer verbruik ligt steevast onder de 5 kg, tussen eind oktober en eind maart gemeten; zeer zuinige bijen dus…
Zou dit dan toevallig zijn?
Nee, natuurlijk niet! OK, toegegeven, het gaat hier om een éénmalige vaststelling. Statistisch dus totaal irrelevant. Maar toch. Even doorgaan.
Focus op de juiste selectiecriteria
Kijk even naar dit citaat van de voorzitter van de ZwarteBij.org Dylan Elen: “Onze Zwarte bijen zullen in de loop van de komende jaren meer en meer opgenomen worden in ons selectieprogramma om hen o.a. verder “perfect” te laten aanpassen aan onze lokale omgeving. Binnen dat selectieprogramma worden bijenvolken in de regel niet behandeld, het uiteindelijke kweekmateriaal is dus sowieso allemaal survivor-stock.”
Het is duidelijk dat deze organisatie zich niet bezig houdt met nutteloze selectiecriteria zoals zwermtraagheid, raamvastheid,… maar wel streven ze naar lokaal aangepaste bijen waarvan het teeltmateriaal zelf survivor stock is. Met andere woorden, de goede eigenschappen zijn er nog niet uitgeselecteerd, wat bij de andere rassen wel het geval is.
Conclusie: Wat is nu het beste bijenras?
De Apis Mellifera Flandria
De lokaal aangepaste bij, dat is het beste bijenras, althans voor deze regio. De term zag ik voor het eerst op de webstek van de overkoepelende bijenteeltvereniging AVI-Bijen. Geen ras dus.
Maar als ik toch zou moeten kiezen, dan geef ik de voorkeur aan de Zwarte bijen.
foto credit: beebreed.eu